Kada se borimo protiv prehlade, neophodno je da uzimamo tečnosti bez kofeina koje će nas održavati hidriranim. Pametan izbor je šolja toplog čaja, jer može da umiri upalu grla i olakša zapušenost nosa. Pored toga, samo udisanje pare iz toplog napitka u ruci i pijuckanje super zdravih toplih čajeva će uticati da se osjećamo odmornije i podići će nam raspoloženje tokom hladnih dana. 

1. Čaj od limuna

Sigurno ste već tokom prehlade pili toplu limunadu, jer se kao kućni lijek koristi decenijama. Uprkos popularnosti, većina dokaza koji podržavaju upotrebu čaja od limuna za upalu grla su anegdotski.

Međutim, limun je citrusno voće, što znači da sadrži vitamin C. Vitamin C je važan nutrijent za naše tijelo kada se borimo protiv prehlade ili virusa.

Kako napraviti?

U 2,5dl kuvane vode (malo prohlađene) dodati sok od 1 limuna i 1 kašiku prirodnog meda i popiti, 2-3 puta dnevno.

2. Čaj od korijena sladića

Korijen sladića se dugo koristi u tradicionalnoj medicini za niz stanja, uključujući kašalj, infekcije i probleme sa varenjem.

Studije su pokazale da sladić može biti efikasan u zaustavljanju rasta nekoliko vrsta bakterija, gljivica, pa čak i nekih virusa. Takođe, ima i antiinflamatorna i antioksidativna svojstva.

Pored toga, studija je otkrila da komponente sladića mogu smanjiti učestalost kašlja za između 30 i 78 procenata. Studija je takođe otkrila da jedinjenja sladića mogu da deluju kao ekspektoransi, što može pomoći razgradnju sluzi.

Trudnice treba da izbjegavaju upotrebu korijena sladića. Takođe, imajte na umu da konzumiranje velikih količina korijena sladića može potencijalno izazvati visok krvni pritisak ili pad nivoa kalijuma.

Kako napraviti?

Dodajte 1 kašičicu isecjeckanog korijena sladića u 1 šolju vode. Dovedite vodu do ključanja. Kuvajte oko 10 minuta, ostavite poklopljeno da se ohladi nekoliko minuta i procijedite. Piti poslije obroka tri puta dnevno, ne duže od tri nedjelje.

3. Čaj od đumbira

Ne samo da je đumbir popularan sastojak mnogih namirnica i pića, već ima i širok spektar zdravstvenih prednosti. Često se koristi kao lijek za nekoliko različitih zdravstvenih stanja, uključujući astmu, mučninu i artritis.

Mnoštvo dokaza je pokazalo da đumbir ima snažna antiinflamatorna i antioksidativna svojstva. Ovo može pomoći u smirivanju nadraženog grla i disajnih puteva uzrokovanih kašljanjem.

Drugi razlog zbog kojeg đumbir može biti od pomoći kod kašlja je taj što ima komponente koje mogu izazvati opuštanje mišića disajnih puteva.

Povrh toga, prema studiji na životinjama iz 2016. godine, otkriveno je da ekstrakt đumbira značajno inhibira kašalj kod zamoraca.

Konzumiranje previše đumbira može imati neželjene efekte kao što su nelagodnost u stomaku, žgaravica i dijareja. Takođe može biti u interakciji sa ljekovima za razrijeđivanje krvi.

Kako napraviti?

Možete napraviti čaj od đumbira od svežeg đumbira ili sušenog korijena u prahu:

Od svježeg đumbira: Ogulite i tanko isijecite 3 komada đumbira od 2,5cm, dodajte u 4 šolje ključale vode. Kuvajte oko 15 minuta, zatim procijedite.

Od đumbira u prahu: Pola do jedne kašičice đumbira u prahu prelijte sa 2,5dl ključale vode, ostavite poklopljeno 10 minuta, zatim procijedite.

4. Čaj od kurkume

Kurkuma je jarko narandžasti korijen sa blago gorkim ukusom i često se koristi u indijskoj kuhinji. U Indiji je takođe cijenjena zbog svojih ljekovitih svojstava. Aktivno jedinjenje zvano kurkumin je odgovorno za njegove antiinflamatorne, antibakterijske, antivirusne i antigljivične osobine.

Kurkuma je puna antioksidansa koji mogu zaštititi tijelo od slobodnih radikala i ojačati imuni sistem. Efikasna je protiv gripa i prehlade. Dodavanje limunovog soka i meda čaju od kurkume neće samo poboljšati ukus, već će dodati i esencijalne fitonutrijente i vitamin C.

Kako napraviti?

Prokuvajte 2 čaše vode, dodajte 1 kašičicu svježe narendane ili kurkume u prahu. Ostavite da se kuva 10 minuta. Procijedite i  pijte dok je čaj topao.

5. Čaj od zove

Zova je tamnoljubičasta bobica porijeklom iz Evrope. Mnogi ljudi veruju da ekstrakt zove može pomoći da se brže oporavite od infekcija poput gripa i prehlade. Najčešći oblik zove, crna zova, ima antivirusna i antimikrobna svojstva. Nekoliko studija je pokazalo da je bobica zove efikasna u smanjenju trajanja gripa, ali ne postoje specifične studije o upotrebi čaja od zove za liječenje prehlade.

6. Čaj od ehinacee

Postoji mnogo oprečnih istraživanja o uticaju čaja od ehinacee na prehladu. Neke studije sugerišu da ehinacea stimuliše imunološku aktivnost kako bi skratila trajanje bakterijske i virusne infekcije. Kao i zeleni čaj, ehinacea je bogata antioksidansima.

Mala studija iz 2000. godine pokazala je da pijenje čaja od ehinacee može smanjiti trajanje infekcije gornjih disajnih puteva, kao i gripa. Međutim, upotrebu ehinacee i preparata na bazi ove biljke treba ograničiti na period ne duži od 6-8 nedelja u kontinuitetu.

7. Zeleni čaj

Zeleni čaj je popularan širom svijeta jer se vjeruje da ima mnogo zdravstvenih prednosti. Pregled medicinske literature o zelenom čaju ukazuje na njegov visok sadržaj antioksidanata. Ova antioksidativna aktivnost pomaže našem tijelu kada je pod napadom faktora okoline ili infekcije. Istraživanja su pokazala da zeleni čaj pruža imunološku podršku i pomaže u podsticanju zdravog metabolizma.

Što se tiče zelenog čaja i prehlade, potrebno je više istraživanja. Iako nam zeleni čaj može dati energiju dok se naše tijelo bori protiv prehlade, ipak ne možemo biti sigurni da li će skratiti trajanje prehlade ili ne.

U studiji objavljenoj u Anesthesiologi and Pain Medicine, naučnici su otkrili da grgljanje zelenog čaja pomaže u otklanjanju simptoma upale grla kod postoperativnih pacijenata. Zeleni čaj ima brojne druge zdravstvene prednosti koje mogu poboljšati opšte funkcionisanje i zarastanje.

Drugi kućni lekovi

Postoji mnogo drugih kućnih ljekova koje možemo isprobati dok se oporavljamo od prehlade ili upale grla.

Da ostanemo hidrirani je od suštinskog značaja za naše zdravlje, čak i kada se ne borimo protiv prehlade. Preporuka je 8 do 10 čaša vode ili drugih tečnosti bez kofeina dok se odmaramo i oporavljamo od obične prehlade.

Suplementi cinka mogu pomoći da smanjimo vrijeme trajanja bolesti, posebno ako možemo da ih uzmemo u roku od 24 sata od pojave simptoma.

Ljekovi bez recepta, kao što su paracetamol i ibuprofen, mogu pomoći u smanjenju glavobolje, bolova u zglobovima i simptoma groznice usljed prehlade.

Takođe, ispiranje grla čajem od žalfije, kapi za kašalj ili pastile za grlo pomažu jer podstiču stvaranje pljuvačke, koja održava grlo vlažnim i olakšava bol.

Kada posjetiti doktora

Može potrajati neko vrijeme da se prehlada razjasni. Većina prehlada je uzrokovana virusima, što znači da ljekar ne može mnogo da nam ponudi osim ljekova koji se prodaju bez recepta za ublažavanje simptoma.

Međutim, ako simptomi prehlade traju duže od 3 nedelje ili ako primijetite da simptomi postaju jači nakon 10 dana, planirajte da posjetite svog ljekara.

Prehlada koja traje neko vrijeme može biti indikacija bakterijske infekcije kojoj je potreban medicinski tretman.