Korisni efekti koje heljda ima na kardiovaskularni sistem mogu se pripisati flavonoidima, posebno rutinu. Rutin koji se nalazi u semenu heljde ima ulogu održavanja normalne elastičnosti krvnih sudova, osiguravanja normalnog pritiska krvi kroz krvne sudove i sprečavanja zgrušavanja krvi u cirkulaciji. Isto tako, ishrana heljdom smanjuje nivo lošeg holesterola LDL a povećava vrednost dobrog holesterola HDL.
Zbog prisustva velike količine rastvorljivih vlakana u sebi, heljda je korisna kod osoba koje boluju od dijabetesa tipa 2. Brašno od heljde ima pozitivan uticaj na smanjenje glukoze u krvi, za razliku od pšeničnog, ražanog i drugih vrsta brašna od žitarica.
Na 100g proizvoda: |
Referentni unos* |
|
Proteini |
13,2 g |
26,4% |
Ugljeni hidrati |
71,8g |
27,6% |
Masti |
3,4g |
4,8% |
Energetska vrednost |
1435,8 kJ (342 kcal) |
17% |
Voda |
9,7g |
|
Pepeo |
2,1g |
|