Javorov sirup je ukusan, prirodni zaslađivač koji se uživa već vekovima. Pravi se od soka javorovog drveta i ključni je sastojak mnogih jela, posebno doručka kao što su palačinke i vaflji. U ovom blog postu istražićemo istoriju javorovog sirupa, kako se pravi i neke od načina na koje možete uživati u ovoj ukusnoj poslastici.

 

Istorija javorovog sirupa

 

Javorov sirup ima dugu istoriju koja seže do domorodaca Severne Amerike. Indijanci su koristili sok javorovog drveta za pravljenje zaslađivača za hranu i lekove. Sakupljali su sok u posudama napravljenim od kore breze, a zatim ga ključali da bi napravili sirup. Kada su Evropljani stigli u Severnu Ameriku, takođe su naučili umetnost pravljenja javorovog sirupa i doneli je u Evropu.

 

Danas je Kanada najveći proizvođač javorovog sirupa, a sledi je Sjedinjene Države. U stvari, javorov list je simbol Kanade, a javorovo drvo je zvanično drvo nekoliko kanadskih provincija.

 

Kako se pravi javorov sirup

 

Javorov sirup se pravi tako što se stabla javora probuše u kasno zimu ili rano proleće kada sok počinje da teče. Sok se sakuplja u posudama ili kroz cevne sisteme koji transportuju sok do šećerane. U šećernici se sok ključa kako bi se uklonila voda i koncentrisao šećer. Ovaj proces može trajati nekoliko sati i uključuje pažljivo praćenje temperature i konzistencije sirupa.

 

Krajnji proizvod je bogata tečnost boje jantara sa slatkim, karakterističnim ukusom. Javorov sirup se razvrstava prema boji i ukusu, a tamniji sirupi imaju jači ukus. Sirup A kategorije je svetlije boje i ima delikatan ukus, dok je sirup kategorije B tamniji i ima intenzivniji ukus. Obe kategorije su ukusne i mogu se koristiti u raznim jelima.

 

Načini uživanja u javorovom sirupu

 

Javorov sirup je svestrani sastojak koji se može koristiti u mnogim jelima. Naravno, to je klasični preliv za palačinke i vaflje, ali takođe se može koristiti za zaslađivanje ovsene kaše, jogurta i čak kafe. Takođe je odličan sastojak za pečenje, dodajući suptilnu slatkoću kolačima i drugim poslasticama. U mnogim kuhinjama, javorov sirup se koristi za mariniranje mesa i dodavanje slatkoće salatama.

 

Jedan od najpopularnijih načina da se uživa u javorovom sirupu je da se posluži sa svežim palačinkama, vafljima ili nadevom od sira. Možete eksperimentisati sa različitim vrstama javorovog sirupa kako biste pronašli svoj omiljeni ukus. Pored toga, javorov sirup se često koristi za pravljenje slatkih umaka i preliva za desert, kao što su kolači od sira ili pita od jabuka.

 

Javorov sirup se takođe može koristiti u raznim pićima, poput smoothieja, milkšejkova i koktela. Za jednostavan koktel, kombinujte javorov sirup, limunov sok i votku za slatki i osvežavajući napitak.

 

Javorov sirup je ukusan i prirodni zaslađivač koji se uživa širom sveta. Iako se često koristi u klasičnim jelima poput palačinki i vaflja, javorov sirup je svestrani sastojak koji se može koristiti u mnogim jelima i pićima. Pored toga, pravljenje javorovog sirupa je umetnost koju ljudi u Severnoj Americi praktikuju već vekovima. Bez obzira kako ga koristite, javorov sirup je definitivno poslastica koju treba probati. Ukoliko želite već danas da probate ovaj kanadski specijalitet možete ga naručiti ovdje.