Opis

Porijeklo leblebije nije sa sigurnošću utvrđeno. Smatra se da potiče iz zapadne Azije. Poznavali su je i stari Rimljani, koji su je kuvali, pržili i miješali sa drugim mahunarkama, posebno sa graškom. Leblebija je visokovrijedna namirnica za ljudsku prehranu, a u mnogim zemljama predstavlja važan izvor bjelančevina, koje povećavaju apsorpciju gvožđa i kalcijuma. Poboljšava rad slezine i djeluje diuretički. Sadržaj minerala je raznolik i bogat. Odličan je izvor mangana, fosfora, gvožđa, magnezijuma, cinka, selena i kalcijuma. Od vitamina značajnije su prisutni samo vitamini B-kompleksa, tiamin, pantotenska kiselina, folna kiselina, riboflavin i niacin.

Priprema: Leblebije natopite preko noći, isperite i kuvajte 40 do 60 minuta. Možete ih pripremiti kao obrok ili prilog. Možete ih dodati salatama, a zbog svoje kremaste strukture i orašastog ukusa, odličan je za pripremu namaza i umaka.

 

Recenzije

Trenutno nema recenzija za ovaj proizvod.