Ašvaganda, takođe poznata kao Withania somnifera, je moćna biljka koja se koristi hiljadama godina u ajurvedskoj medicini. Njen korijen i narandžasto-crveni plodovi se koriste za podršku cijelokupnom zdravlju i dobrobiti, uključujući pojačavanje imunološkog sistema, smanjenje stresa i anksioznosti, poboljšanje funkcije mozga i čak povećanje plodnosti.

Danas, ašvaganda postaje popularna i u zapadnoj medicini. Njena adaptogena svojstva su temeljno proučavana i pokazala su se kao efikasna pomoći organizmu da se nosi sa stresom, balansirajući nivo kortizola. Kortizol je poznat kao "hormon stresa", a kada se oslobađa u prekomjernim količinama, može dovesti do raznih zdravstvenih problema, uključujući anksioznost, depresiju, dobijanje na težini i disfunkciju imunološkog sistema.

Pored svojih svojstava u smanjenju stresa, ašvaganda je takođe pokazala antiinflamatorna svojstva. Hronična inflamacija je povezana sa širokim spektrom oboljenja, uključujući srčana oboljenja, kancer i autoimune poremećaje. Smanjenjem inflamacije u organizmu, ašvaganda može pomoći u smanjenju rizika od ovih i drugih zdravstvenih problema.

Istraživanja su pokazala da ašvaganda takođe poboljšava funkciju mozga i memoriju. Pokazalo se da može smanjiti oksidativni stres u mozgu, koji može dovesti do smanjene kognitivne sposobnosti povezane sa starenjem. U jednom istraživanju, učesnici koji su uzimali ašvaganda dodatke pokazali su poboljšanu reakcionu sposobnost i izvršavanje zadataka u poređenju sa kontrolnom grupom.

Takođe, asšvaganda može imati potencijalne koristi za plodnost i seksualno zdravlje. Jedno istraživanje je pokazalo da muškarci koji su uzimali ašvaganda dodatke su imali poboljšan broj spermatozoida, pokretljivost i morfologiju. Može takođe poboljšati seksualnu funkciju kod žena tako što povećava vlažnost i smanjuje bol tokom odnosa.

Ašvaganda se može uzimati u različitim oblicima, uključujući kapsule, prah i čajeve. Generalno se smatra bezbjednim za većinu ljudi, iako može biti u interakciji sa određenim lekovima. Kao i sa svakim suplementom, važno je da se konsultujete sa zdravstvenim radnicima prije nego što ga dodate u svoju rutinu.

U zaključku, ašvaganda je moćna biljka koja se vijekovima koristi za podršku opštem zdravlju i dobrobiti. Njegova adaptogena svojstva mogu pomoći tijelu da se nosi sa stresom, dok antiinflamatorna dejstva mogu smanjiti rizik od hroničnih bolesti. Takođe ima potencijalne koristi za funkciju mozga, plodnost i seksualno zdravlje. Ako tražite prirodan način da podržite svoje zdravlje, razmislite o inkorporaciji ašvagande u vašu ishranu a možete ga poručiti na sljedećem linku.