Moringa, takođe poznata kao "čudesno drvo", je biljka koja je u poslednjih nekoliko godina postala popularna zbog svojih brojnih zdravstvenih beneficija. Porijeklom iz Indijskog podkontinenta, moringa se danas uzgaja u mnogim dijelovima svijeta, uključujući Afriku, Aziju i Latinsku Ameriku.

 

U ovom blog postu istražićemo različite benefite moringe i zašto je postala popularan izbor za zdravstvene entuzijaste.

 

1.       Bogata hranljivim materijama

Moringa listovi su bogat izvor vitamina, minerala i drugih esencijalnih hranljivih materija. Oni sadrže visok nivo vitamina C, vitamina A, kalcijuma, kalijuma i proteina. Moringa takođe sadrži značajnu količinu antioksidanata, koji štite tijelo od oksidativnog stresa i smanjuju rizik od hroničnih bolesti.

 

2.      Jača imuni sistem

Moringa pojačava imuni sistem zbog visoke koncentracije vitamina i minerala. Pomaže tijelu da se bori protiv infekcija i bolesti tako što povećava proizvodnju bijelih krvnih zrnaca i antitijela.

 

3.      Podstiče zdravu probavu

Moringa listovi sadrže prirodne enzime za varenje koji pomažu u razgradnji hrane i sprečavaju zatvor. Takođe sadrže antiinflamatorne jedinjenja koja mogu smanjiti upalu probavnog trakta i ublažiti digestivne poremećaje kao što je sindrom iritabilnog crijeva.

 

4.      Smanjuje nivo šećera u krvi

Moringa listovi su pokazali da smanjuju nivo šećera u krvi kod ljudi sa dijabetesom. Studije su pokazale da moringa sadrži jedinjenja koja mogu pomoći u regulisanju nivoa šećera u krvi smanjenjem apsorpcije šećera u crijevima.

 

5.      Podržava zdravlje mozga

Moringa podržava zdravlje mozga poboljšanjem pamćenja i kognitivne funkcije. Biljka sadrži visok nivo antioksidanata koji štite mozak od oksidativnog stresa i smanjuju rizik od neurodegenerativnih bolesti kao što su Alchajmerova i Parkinsonova bolest.

 

6.     Antiinflamatorna svojstva

Moringa ima jaka antiinflamatorna svojstva koja mogu pomoći u ublažavanju upala u telu. Upala je povezana sa različitim hroničnim bolestima kao što su srčane bolesti, dijabetes i rak.

 

7.      Poboljšava zdravlje kože

Moringa se može koristiti kao prirodni tretman za poboljšanje zdravlja kože. Visok nivo vitamina C u biljci pomaže u proizvodnji kolagena, što može pomoći u održavanju elastičnosti kože. Takođe se može koristiti kao prirodni tonik za čišćenje lica i uklanjanje nečistoća.

 

8.      Smanjuje nivo holesterola

Moringa je pokazala obećavajuće rezultate u smanjenju nivoa holesterola u krvi. Studije su pokazale da redovna konzumacija moringe može pomoći u smanjenju nivoa "lošeg" holesterola i povećanju nivoa "dobrog" holesterola.

 

Kako konzumirati moringu?

 

Moringa se može konzumirati na različite načine, uključujući dodavanje praha od moringe u smutije ili čajeve, dodavanje listova moringe u salate ili kuvanje jela sa moringom kao sastojkom. Međutim, važno je napomenuti da osobe koje uzimaju lekove ili imaju određena zdravstvena stanja trebaju konsultovati svog lekara pre nego što počnu koristiti moringu kao dodatak ishrani. Moringa je biljka sa brojnim zdravstvenim beneficijama, a njeni listovi su bogati hranljivim materijama i antioksidantima. Redovna konzumacija moringe može pomoći u jačanju imunog sistema, smanjenju nivoa šećera u krvi, poboljšanju zdravlja kože, smanjenju nivoa holesterola i poboljšanju zdravlja mozga.

Kao i kod bilo koje druge namirnice, važno je konzumirati moringu umereno i u okviru uravnotežene ishrane. Takođe se preporučuje da se konsultujete sa svojim lekarom pre nego što počnete koristiti moringu kao dodatak ishrani, posebno ako imate neke zdravstvene probleme ili uzimate lekove.

Uvijerite se u pozitivne efekte moringe i naručite ovdje.