Chia sjemenke su u poslednjih nekoliko godina postale popularne kao superhrana zbog njihovih mnogobrojnih zdravstvenih benefita. To su male, crne i bijele sjemenke koje potiču od biljke Salvia hispanica, koja je porijeklom iz Meksika i Gvatemale. U ovom blogu istražićemo različite zdravstvene koristi chia sjemenki i kako ih možete uključiti u vašu ishranu.

 

Chia sjemenke su pune esencijalnih nutrijenata koji su ključni za dobro zdravlje. One su izvrsni izvor vlakana, proteina, zdravih masti, i raznih vitamina i minerala. Evo nekih nutrijenata koji se nalaze u jednoj unci (28 grama) chia sjemenki:

 

Vlakna: 11 grama

Proteini: 4 grama

Masti: 9 grama (5 od kojih su omega-3 masne kiseline)

Kalcijum: 18% RDI (Recommended Daily Intake)

Mangan: 30% RDI

Magnezijum: 30% RDI

Fosfor: 27% RDI

 

Bogate nutrijentima: Chia sjemenke su izvrsni izvor vlakana, proteina i omega-3 masnih kiselina. Takođe sadrže razne vitamine i minerale koji su važni za dobro zdravlje.

 

Pomažu u varenju: Visok sadržaj vlakana u chia sjemenkama pomaže regulisanju probave, smanjujući zatvor i druge probleme s varenjem.

 

Pomažu pri mršavljenju: Chia sjemenke apsorbuje vodu i širi se u stomaku, što dovodi do osjećaja sitosti, što može smanjiti apetit i dovesti do gubitka težine.

 

Smanjuju nivo šećera u krvi: Chia sjeme je pokazalo da smanjuje nivo šećera u krvi, što ih čini odličnim dodatkom ishrani za osobe sa dijabetesom tipa 2.

 

Smanjuju upalu: Omega-3 masne kiseline u sjemenkama pomažu smanjenju upale u tijelu, što može smanjiti rizik od hroničnih bolesti poput srčanih bolesti, karcinoma i artritisa.

 

Kako uključiti semenke chia u vašu ishranu?

 

Chia sjemenke su izuzetno svestrane i mogu se uključiti u razne jela, uključujući smoothie, kašu, jogurt i pečene proizvode. Evo nekoliko načina da dodate semenke chia u vašu ishranu:

 

Dodajte ih u svoj doručak: Možete ih dodati u svoju omiljenu kašu, smoothie ili jogurt kako biste povećali unos vlakana, proteina i drugih hranjivih sastojaka. Probajte napraviti čia puding tako što ćete pomiješati chia sjemenke s biljnim mlijekom ili jogurtom, ostaviti da odstoji u frižideru preko noći i ujutro uživati u ukusnom doručku.

 

Uključite ih u pečenje: Možete dodati semenke chia u smjesu za pečenje kolača, krekera ili hljeba. Ovo će dodati hranjive sastojke vašim omiljenim poslasticama.

 

Koristite ih kao zgušnjivač: Chia sjemenke mogu se koristiti kao zamjena za jaja u veganskim ishranama ili kao zgušnjivač u umacima i supama.

 

Dodajte ih u salate: Sjemenke chia mogu se dodati u salatu kako bi se povećao unos hranjivih sastojaka i tekstura. Probajte ih posuti preko zelenog lisnatog povrća ili ih pomiješajte s ostalim sastojcima.

 

Napravite chia vodu: Dodajte chia sjemenke u vodu i ostavite da odstoji nekoliko sati. Dobit ćete osvježavajuće piće koje sadrži hranjive sastojke i pomoći će vam da se osjećate sitije.

 

Sve u svemu, chia sjemnke su zdrav dodatak prehrani zbog svojih mnogobrojnih nutricionističkih prednosti. Bogate su vlaknima, proteinima, zdravim mastima, vitaminima i mineralima, što ih čini izvrsnim izvorom hranjivih sastojaka. Možete ih uključiti u svoju prehranu na razne načine kako biste poboljšali svoje zdravlje i povećali unos hranjivih sastojaka. Ukoliko želite već danas da uvrstite chia sjemenke u vašu ishranu možete ih poručiti ovdje.