Whey protein je jedan od najpopularnijih i najšire korišćenih dodataka u industriji fitnesa i bodibildinga. To je kompletni protein koji se dobija iz mlieka i sadrži svih devet esencijalnih amino kiselina koje naša tijela ne mogu sama da proizvedu. U ovom blogu ćemo razgovarati o svemu što treba da znate o ovom protein, uključujući njegove prednosti, vrste i upotrebu.

 

Prednosti proteina surutke

 

Izgradnja i popravka mišića: Protein surutke je bogat razgranatim aminokiselinama (BCAA), koje su neophodne za izgradnju i popravku mišićnog tkiva. Pomaže u promovisanju rasta mišića i popravci nakon vježbanja.

 

Podrška gubitku težine: Protein surutke je niskokaloričan i bogat proteinima, što ga čini idealnim dodatkom za mršavljenje. Može vam pomoći da se osjećate sito duže vrijeme, smanjiti želju za hranom i poboljšati vaš metabolizam.

 

Poboljšava imuni sistem: Protein surutke sadrži imunoglobuline i laktoferin, koji pomažu u jačanju imunog sistema i borbi protiv infekcija.

 

Podržava zdravlje kostiju: Protein surutke sadrži visok nivo kalcijuma i drugih minerala koji su neophodni za zdravlje kostiju. Može pomoći u smanjenju rizika od osteoporoze i drugih bolesti povezanih sa kostima.

 

Vrste proteina surutke

 

Koncentrat proteina surutke (WPC): Ovo je najčešći oblik proteina surutke i sadrži oko 70-80% proteina. Takođe sadrži male količine laktoze, masti i ugljenih hidrata.

 

Izolat proteina surutke (WPI): Ovaj oblik proteina surutke sadrži preko 90% proteina i gotovo ne sadrži laktozu. To je popularan izbor za ljude koji su intolerantni na laktozu ili imaju probleme sa varenjem.

 

Hidrolizovani protein surutke: Ovo je predigestirana forma proteina surutke koja je delimično razbijena za lakše apsorbovanje. Često se koristi u medicinskim dodacima i lakše se vari za ljude sa problemima sa varenjem.

 

Kako koristiti protein surutke?

 

Protein surutke se može konzumirati na različite načine, uključujući:

 

Šejkovi i smutiji: Ovo je najpopularniji način konzumiranja proteina surutke. Jednostavno pomiješajte prah sa vodom mleka, vode ili voća u blenderu i pijte.

 

Dodatak hrani: Protein surutke može se dodati u različita jela, kao što su palačinke, kaše, čorbe i salate, kako bi se povećao unos proteina.

 

Kao užina: Protein surutke je dobar izbor za zdravu užinu, posebno nakon vježbanja kada je tijelu potrebno da nadoknadi izgubljene hranljive sastojke.

 

Preporučena dnevna doza proteina surutke varira u zavisnosti od vaših ciljeva i nivoa aktivnosti. Međutim, opšte preporuke su oko 1-1.5 grama proteina po kilogramu telesne težine dnevno.

Protein surutke je popularan i efikasan dodatak ishrani koji može pomoći u izgradnji mišića, gubitku težine, jačanju imunog sistema i održavanju zdravlja kostiju. Postoji nekoliko vrsta proteina surutke, uključujući koncentrat, izolat i hidrolizovani protein, koji se mogu koristiti na različite načine. Kao i sa bilo kojim drugim dodatkom ishrani, važno je pratiti preporučene doze i konsultovati se sa stručnjakom prije nego što počnete da ga koristite. Ukoliko želite da probate protein surutke u kombinacije sa voćem punog vitamina kliknite na ovom linku.